Det er ikke deg, det er kapitalistene

I årets vårkampanje, «Det er ikke deg, det er kapitalistene» krever vi klimarettferdighet!

Vi ungdommer vet at klimakrisa ikke lenger er et fremtidig problem. Den skjer nå, og den har allerede drevet millioner av mennesker på flukt. Drittlei av at klima går til helvete?

Det er ikke deg, det er de store selskapene.

Mens store selskaper tjener seg rike på å koke kloden, får vi høre at vi må kjøpe bambustannbørster og dusje kortere for å redde den. Det er lett å føle seg hjelpeløs og skamfull for at man ikke gjør nok, men sannheten er at klimakrisa ikke kan stoppes så lenge store selskaper bruker forurensende energi og ødelegger naturen. Likevel legges skylda på oss.

Vi må plassere klimaskammen der den hører hjemme! 

100 selskaper står for over 70% av verdens klimagassutslipp. Kjøttfri mandag er ikke nok når selskaper hugger ned regnskogen for å gjøre plass til soyaproduksjon. Kortere dusjer er ikke nok når gigaselskapet Amazon hvert år slipper ut like mye CO² som 4,3 millioner nordmenn gjør på ett år. Mens finansfolk tjener seg rike på klimaødeleggelser, er det i dag urfolk, småbønder og arbeidere i det globale sør som betaler prisen.

Selv om kjøttfri mandag og kortere dusjer er bra for miljøet kan det ikke løse klimakrisa alene. Vi har et globalt økonomisk system som gjør at selskaper både tjener på-, og er avhengig av store utslipp og miljøødeleggelser. Dette systemet er kapitalismen, og det er bare én ting som gjelder: å tjene mest mulig penger. Selskapene må alltid prioritere penger over miljø, selv om naturen ikke tåler mer og mennesker som bor i områdene som ødelegges taper på det.

Vi vet hva som skal til for å løse klimakrisa: å kjempe for en sosialistisk verden der mennesker og miljø er viktigere enn penger. Vi må sikre at folket har kontroll over naturressurser, ikke selskapene. Penger er makt, men det er folk som forandrer verden. Det er makt i å være mange, og vi må stå sammen for å kreve en rettferdig og bærekraftig verden!

Bli med å legge skylda for klimakrisa der den faktisk hører hjemme!