Selskaper misbruker kvinnedagen for å tjene penger

BliVakker.no hadde på kvinnedagen en kampanje der man kunne få 22-55% rabatt på “nesten alt i butikken” hvis man brukte rabattkoden “girlpower”. I liten skrift stå det at dette kun gjaldt kjøp over 699 kroner. Å kjøpe mascara, brunkrem, neglelakk eller duftlys til så mye penger har ingenting med “girlpower” eller kvinnefrigjøring å gjøre. BliVakker bruker utelukkende kvinnedagen for å tjene mer penger på at vi skal gå rundt og ikke føle oss pene nok. 

BliVakker og resten av skjønnhetsindustrien gjør sitt ytterste for å å konstruere et bestemt bilde av hva skjønnhetsidealet er, for å deretter selge oss produkter som skal få oss til å føle at vi kan nå det uoppnåelige idealet. BliVakker er ikke alene om å misbruke kvinnedagen. Proteinfabrikken.no hadde 20% salg på alle varer, og 46% salg “på utvalgte fettforbrennere”. Det var også solariumsteder som hadde tilbud på 8. mars. At selskaper misbruker kvinnedagen er ekstra provoserende fordi kampen mot skjønnhetstyranniet er en viktig kvinnesak, særlig for unge jenter. 

Det er så mange selskaper som tjener seg søkkrike på å bombardere unge med retusjert reklame og reklame for kosmetisk kirurgi. I følge medietilsynet får halvparten av unge mellom 13 og 18 år reklamer for produkter som skal bidra til vekttap eller vil forstørre muskelmassen, og over 30% får reklame for kosmetiske behandlinger eller solarium. Dette bidrar til å skape et enormt press rundt utseende blant barn og unge, og er skadelig for vår psykiske og fysiske helse. 

Jeg markerer ikke kvinnedagen fordi jeg vil ha facebookfeeden min full at tilbud på sminke, solarium, fettforbrenningsprodukter eller hårprodukter som skal gjøre meg vakker. 8. mars er en dag for å feire alle de gjennomslagene som kvinnebevegelsen har hatt, og for å kjempe for alle de kampene som fortsatt gjenstår. I år markerte jeg kvinnedagen fordi jeg vil ha samtykkelov, hele- og faste stillinger, økt lønn i kvinnedominerte yrker, forbud mot reklame for kosmetisk kirurgi og for at man skal kunne ta abort uten å tvinges til å møte i nemnd. 

Den internasjonale kvinnedagen er og skal være en politisk kampdag, ikke en dag for handelsstanden.

Innlegget ble først trykket i Klassekampen 10. mars 2021.

Del denne saken