Reisebrev fra Palestina

Vi bodde i landsbyen Birzeit utenfor Ramallah mesteparten av oppholdet, og dro derfra på bussturer for å besøke landsbyer og byer rundt på Vestbredden. Gjennom å besøke flere landsbyer på Vestbredden har vi fått sett okkupasjonen med egne øyne, og lært hvordan den påvirker alle aspektene av våre palestinske kamerater sine liv. 

Israel bruker våpen mot fredelige protester

Fredag 19. august besøkte vi landsbyen Beit Dajan utenfor Nablus. Her har israelske ulovlige bosettere tatt store områder. Hver fredag er det fredelige protester mot Israels bosettingspolitikk, men den israelske hæren reagerer med å skyte tåregass og smellbomber. Vi så barn løpe fra tåregassbomber. Landsbyen preges av stort samhold mellom innbyggerne, hvor de alle går under palestinske flagg og for frihet fra okkupantene. 

Onsdag 24. august forlot vi Birzeit og tok turen videre mot Betlehem og Masafer Yatta. På veien stoppet vi innom Al-Khader International Stadium, en fotballstadion som ligger veldig nærme grensa til Israel og bosettinger. Her kommer den israelske hæren jevnlig for å kaste gass og smellbomber. Som fredelig protest fortsetter de å spille fotball selv om de blir gassa. De som arbeider på stadionen må være der hver dag, hele døgnet, for å forhindre at barn blir arrestert. 

Flyktningleirer

Videre dro vi på besøk hos en flyktningleir i Betlehem hvor det bor 17000 palestinere på en kvadratkilometer, tett i tett og oppover i høyden. Mange har vært der siden de ble kasta ut av hjemmene sine i 1948. Den israelske hæren tar seg inn i leiren hver natt for å skremme, men også skade eller arrestere folk. Mange blir også drept, og i hele leiren kan en se malerier av folk som har dødd der. Israel fjerner jevnlig maleriene, men de som bor i flyktningleiren maler det opp igjen på nytt og på nytt. Den israelske hæren angriper også organisasjonen som driver flyktningleiren jevnlig, og vi fikk se spor etter israelsk hærverk fra uken før vi var der.

Israels okkupasjon

Fra Betlehem kjørte vi videre til Masafer Yatta utenfor Hebron. Der er det nesten bare ørken igjen, men tidligere har dette vært et rikt område med mye jordbruk. Nå får de ikke lenger lov til å drive jordbruk, og Israel kontrollerer vannet og solcellepanelene deres. Området er nesten omringa av bosettinger og palestinerne blir forsøkt fordrevet. 5. mai 2022 bestemte Israel at alle palestinerne skulle ut, fordi Israel ønsker å bruke Masafer Yatta som et militært område. 

Bildet i midten er tatt av Noor Dabbuos.

Fritt Palestina!

Gjennom workshops, besøk fra blant annet politikere, aktivister og journalister og alle turene vi har vært på har vi lært enormt mye. Men det vi har lært mest av er samtaler med de palestinske ungdommene som var med på campen og deres historier om hvordan det er å leve under okkupasjon. Vi har snakka med ungdommer som aldri har følt seg trygg noen gang i sitt liv, som ser sin familie og sine kamerater bli arrestert eller drept av israelske styrker. De savner alle noen som følge av okkupasjonen. 

Vi lover våre palestinske kamerater å ta historiene deres tilbake til Norge. Vi skal arbeide politisk med å få Norge til å anerkjenne Palestina som stat og fordømme Israels okkupasjon. Vi skal aldri slutte å kjempe for et fritt Palestina!

Del denne saken