Pride er en kamp, vi gir oss aldri.

Her kan du lese uttalelsen vedtatt av landsmøtet.

Stopp hat og vold mot skeive – til kamp for skeiv frigjøring!

Natt til lørdag 25. juni, kvelden før Pride-paraden, ble to personer skutt og drept, og tjueen personer skadet under et brutalt angrep på London Pub i Oslo. London Pub er et viktig utested for skeive. Det skeive miljøet og den skeive bevegelsen er blitt rammet hardt. 

I år skulle vi for første gang på tre år møtes i Oslos gater for å gå i Pride-paraden. Vi skulle markere at det er 50 år siden sex mellom menn ble avkriminalisert, at det endelig ser ut til at et forbud mot homoterapi kommer på plass, og vi skulle kjempe for et verdig helsetilbud for transpersoner.

Pride-paraden er en feiring av det mangfoldet og fellesskapet vi har, men kanskje aller viktigst er det en demonstrasjon. Vi demonstrerer mot hat og for kjærlighet. I år ble det ingen parade, men vi står fortsatt sammen i kampen for skeives rettigheter. 

Mange skeive er redde for å kunne være seg selv. Det blir gang på gang bekreftet at er med god grunn. «Homo» er fortsatt det mest brukte skjellsordet i norske skolegårder, kommentarfeltene fylles med diskriminerende ytringer mot skeive og som skeiv er man mer utsatt for blind vold. Pride kalles for en ideologi, og konservative stemmer hevder at pride er skadelig for barn. Disse holdningene er farlige. Vi er bekymra for at denne hendelsen gjør at færre tør å stå frem som skeiv. Som samfunn er vi nødt til å ta et kraftig oppgjør med hatytringer. 

Da det ble kjent at gjerningspersonen var en norsk statsborger med iransk-kurdisk opphav og at vedkommende tilhører et ekstremt, islamistisk miljø, kom det flere rasistiske kommentarer. SU skal vi være en tydelig stemme mot en slik utvikling. Vi skal ikke sette kampene for en mer solidarisk flyktningpolitikk, mot rasisme og skeiv frigjøringskamp opp mot hverandre, men heller en felles front mot ekstremisme og hat.

Vi minnes de som har mistet livet, og sender våre tanker til alle som er berørt.

Vi trenger et samfunn der alle, uansett hvem de er, hvem de er forelska i og bakgrunnen sin, kan være seg selv.

Pride er en kamp,
vi gir oss aldri! 

Del denne saken