Studentøkonomi

Photo by LinkedIn Sales Navigator 

Vi vet at to av ti studenter oppgir å benytte kredittkort eller forbrukslån for å dekke basisutgifter. 30 % av studentene har (av og til eller ofte) hatt vansker med å klare de løpende utgiftene i løpet av det siste året. Siden 90-tallet har studenter fått dårligere råd. Studiestøtten har økt saktere enn konsumprisindeksen, og betydelig saktere enn boligprisene.

2 av 5 studenter får støtte fra foreldrene sine. Alle bør ha ha lik mulighet til å ta høyere utdanning, uavhengig av hvor mye foreldrene dine tjener og hvor høy utdanning de har. 

Før var det sånn at all studiestøtte gis alt som lån, men 40% blir omgjort til stipend etter hvert som studentene avlegger studiepoeng. Nå har Høyre, FrP, Venstre og KrF har gjort det sånn at 15% av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Mange studenter bytter  linjer og fag under sin studietid og dette vil da føre til en enda større økonomisk belastning  etter endt studietid. SU mener at det ikke skal straffe seg økonomisk å bytte studie. 

Det må også være mulig å studere på fulltid uten å være avhengig av forbrukslån eller foreldrene dine sin lommebok. Derfor vil SU ha bedre stipend- og låneordninger for studenter! 

SU vil: 

  • At studiestøtten økes til 2,5 G og at den fordeles over 12 måneder.
  • At 60% av studiestøtten blir omgjort til stipend etter avlagte studiepoeng. 
  • Reversere regjeringens innskrenking i stipendordningen.
Del denne saken