Palestina

 Israels apartheid og ulovlige okkkupasjon av Palestina

I 1948 ble staten Israel opprettet, og samme år skjedde al-Nakba (“katastrofen”), der over 750 000 palestinere ble drevet på flukt og landsbyer ble ødelagt. Fordrivelsen omtales som etnisk rensing. Året før presenterte FN en delingsplan for landet. Selv om den israelske ledelsen godtok denne, har staten i ettertid ekspandert landet langt utover de opprinnelige grensene. 

Helt siden den gang har konflikten vært preget av et skjevt maktforhold. På den ene siden står det palestinske folk uten en egen stat. På den andre siden står Israel, som særlig fra USA har fått støtte til å bedrive okkupasjon av Palestina. Palestinere har kjempet for anerkjennelse av undertrykkelsen de utsettes for i over 30 år.

FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner konkluderer med at Israel bryter apartheidkonvensjonen. Det innebærer at palestinerne blir undertrykt, diskriminert og forfulgt på rasistisk grunnlag- altså på bakgrunn av deres palestinske identitet. I juli 2024 fastslo den internasjonale FN-domstolen at okkupasjonen av palestinsk territorium er i strid med folkeretten og må opphøre straks.

Palestina under Israels folkemord

Den israelske statens påstand om at de forsvarer seg selv, har ingen rot i virkeligheten sivile palestinere nå lever under: Gaza har blitt verdens største utendørs fengsel og livssituasjonen til befolkningen er ulevelig. Behovet for legehjelp, medisiner og medisinsk utstyr er akutt. Sykehusene har blitt slagmarker og er enten bombet i stykker, eller ute av drift på grunn av mangel på strøm og drivstoff. 

På den okkuperte Vestbredden har også voldshendelsene mot palestinere økt og Amnesty rapporter om tortur av fanger. Israels settlerpolitikk sørger for at rekordmange ulovlige bosettinger er bygd ut og en stadig økt kontroll over befolkningen. 

Israel begår et folkemord mot palestinere. Sivile og barn har en særegen rett til beskyttelse under Genèvekonvensjon og det er eksplisitt forbudt å rette angrep mot dem. Dette, sammen med beslutningen om a den israleske staten må gjøre alt de kan for å avverge folkemord er juridisk bindende forpliktelser, som Israel ikke følger. Sosialistisk Ungdom fordømmer Israels angrep på Palestina og undertrykkelsen av det palestinske folk.

Norges ansvar

Norge har tradisjonelt vært engasjert for en tostatsløsning og holdt diplomatiske forbindelser til både Israel og Palestina. I mai 2024 kom endelig den norske anerkjennelsen av Palestina. Men med ord må også handling følge. Det betyr at Norge aktivt må ta avstand fra Israels handlinger og unngå å være medskyldig i folkemord og krigsforbrytelser. Vi mener Norge må legge internasjonalt press for en langvarig fredsløsning. 

Det viktigste verktøyet Norge har er likevel Oljefondet. Gjennom investeringer i selskaper som fasiliterer ulovlige bosettinger på Vestbredden og selskaper som leverer våpen til Israel eller samarbeider med våpenindustrien, støtter Norge opp om folkemordet på palestinerne. Oljefondet har klare etiske retningslinjer. Fondet skal ikke investere i selskaper som produserer våpen som bryter med humanitære prinsipper. Selskaper som utgjør en risiko for grove menneskerettighetsbrudd, alvorlige krigsforbrytelser eller salg av våpen til stater som bryter folkeretten, kan ekskluderes fra fondet. Våpensalg til Israel bryter åpenbart med disse retningslinjene, noe som også er bekreftet av internasjonale domstoler.

Reell fred forutsetter frihet. Fritt Palestina!

SU vil: 

  • Stanse det pågående folkemordet på palestinere. 
  • Starte omfattende økonomisk, akademisk og kulturell boikott av Israel i tråd med BDS-bevegelsen sin krav.
  • Oppheve blokaden av Gaza og sikre tilgang på medisiner og andre forsyninger til Palestina.
  • Få slutt på apartheidregimet i Israel som diskriminerer israelere og palestinere. 
  • At Israel trekker seg ut av palestinske områder. 
  • At Norge bruker statens eierskap i Nammo til å stanse både direkte og indirekte våpensalg til Israel
  • At Israel betaler krigserstatninger til gjenoppbygging av Gaza og okkuperte områder på Vestbredden
  • At Norge legger internasjonalt press på anerkjennelsen av Palestina og for å få en langsiktig og rettferdig fredsløsning som vektlegger demokrati og menneskerettigheter. 
  • Presse Israel til å avkriminalisere organisasjoner som jobber med solidaritet med Palestina.
Del denne saken