Fritt Palestina: -Tid for handling!

Denne uka markeres det at det er 73 år siden Al-Nakba. 726 000 palestinerne ble brutalt drevet bort fra sine hjem som følge av opprettelsen av staten Israel. Til tross for at FN slår fast flyktningenes rett til å vende tilbake, bor rundt fem millioner Palestinere i 58 flyktningleirer langs Gazastripen, på Vestbredden, og i Syria, Jordan og Libanon. Vi i Sosialistisk Ungdom står i solidaritet med palestinerne, og kjemper for flyktningene og deres etterkommeres rett til å vende tilbake.

Jeg heter Balder Alvær Olafsen. Jeg er nestleder i Sosialistisk Ungdom og folkevalgt for SV i Viken.

Undertrykkingen av palestinerne fortsetter hver dag og fratar dem friheten de har krav på. Israel fortsetter å kaste ut palestinere fra hjemmene sine i Jerusalem, de regelrett overkjører FN og driter i folkeretten. Fredelige palestinske demonstrasjoner mot utkastelse har blitt møtt med vold fra Israel. Siden har det eskalert. Til nå har 31 palestinske barn drept i Israelske angrep på Gaza-stripen denne uken.

«Regjeringen synes visst situasjonen er for krevende, men for oss i SU er saken krystallklar.»

I dag er Gaza på mange måter, verdens største fengsel. Befolkningen er sterkt preget av at flere generasjoner har vokst opp under okkupasjon. Siden 2007 har over 2 millioner mennesker vært underlagt en kvelende blokade. Hverken mennesker, medisiner, mat eller bøker slipper ut eller inn uten Israels tillatelse. Flere tiår med okkupasjon har gjort at helsetjenesten og infrastrukturen er rasert.

Det er tragisk at Regjeringen ser den andre veien og USA fortsetter å beskytte okkupantens diskriminering og undertrykking. Hva er poenget med å bruke 23 millioner kroner på å bli valgt inn i sikkerhetsrådet, hvis vi ikke skal bruke muligheten til å stoppe overtramp mot et okkupert folk?

Regjeringen synes visst situasjonen er for krevende, men for oss i SU er saken krystallklar. Det er på tide å bruke de virkemidlene vi har til å kjempe for et fritt Palestina. Norge må stille Israel til ansvar for brudd på folkeretten. Verdenssamfunnet må gjennomføre det man ble enige om for 73 år siden. Vi må legge press på Israel slik at de palestinske flyktningene kan få oppfylt sine rettigheter til å returnere.

«Vestbredden aleine taper 28–29 milliarder kroner i året på bosettingene»

Hver dag som går kastes flere palestinske familier ut av hjemmene sine, og stadig flere ulovlige bosetninger blir bygget. Denne politikken forverrer alt. For hver dag som går blir det vanskeligere med en permanent og fredelig løsning. Så lenge vi tillater at Israel tjener penger på folkerettsbrudd og ulovlig bosetning vil denne politikken fortsette.

Vestbredden aleine taper 28–29 milliarder kroner i året på bosettingene. Det er fordi land, kommuner og personer er villige til å kjøpe produkter fra okkuperte områder.

(…) Norge skal anerkjenne Palestina som stat, trekke oljefondet ut av okkuperte områder og sørge for at Norge boikotter alle okkuperte varer!

Dagens høyreside regjering tar tydelig lag med okkupanten Israel. I deres erklæring står det at de skal «legge til rette for styrket forsknings- og utviklingssamarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med Israel».

Men det finnes folkevalgte og politikere som står på lag med de okkuperte palestineren. I år sørget vi i SV for at den største fylkeskommunen i landet skal boikotte okkuperte varer. Om man får en boikott i større deler av verden, vil det ikke lenger være økonomi i bosettingene – og vi får handling bak ordene.

Derfor vil SV gjøre det vi gjorde i Viken, i hele landet. I en ny regjering vil SV kjempe for at Norge skal anerkjenne Palestina som stat, trekke oljefondet ut av okkuperte områder og sørge for at Norge boikotter alle okkuperte varer!

Det er på tide å kaste en regjering som er bare er opptatt av å bli likt av USA og få inn en ny regjering med et sterkt SV som stetter handling bak ord og kjemper okkupasjonsmakter.

Bli med på laget for et fritt Palestina og en mer rettferdig verden her.

Demonstrasjon forgikk med munbind, ved unntak av under appell, og med god avstand

Del denne saken