Færre sommerjobber denne sommeren – trolig flere brudd på arbeidsmiljøloven

Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at sommerjobbene er mer usikre i år enn tidligere. Det er høyest nedgang i antall lønnstakere for dem under 25 år, hvis man ikke regner med dem over 67 år. Vikre har anslått at det er en halvering av antall sommerjobber i 2020. 

Fire av ti bedrifter bryter loven

– LO’s sommerpatrulje er viktigere enn noensinne, sier Synnøve Snyen, leder av SU. 

– Sommerpatruljen har en avgjørende rolle i å avdekke brudd på arbeidsmiljøloven, fortsetter SU-lederen. 

Tall fra fjorårets bedriftsbesøk viser at fire av ti bedrifter som ble besøkt hadde brudd på arbeidsmiljøloven. Serveringsbransjen var verstingen hvor 44 % – nesten halvparten – hadde brudd på arbeidsmiljøbestemmelsene.

– Politikerne må ta ansvar og komme på banen for å sikre at unge som er ute i sin første sommerjobb føler seg trygge på jobb, fastslår Snyen.

Krever opplæring i arbeidsrettigheter – regjeringen stemte imot

Et viktig steg for å sikre rettighetene sine er å være klar over dem. Derfor mener SU at alle elever får opplæring i arbeidsrettigheter på skolen. 

– SV foreslo dette på stortinget, men forslaget ble nedstemt av Høyre, FrP, V og KF. Regjeringen viser at de tar side med useriøse bedrifter som utnytter unge arbeidstakere når de nekter elever å få opplæring i sine rettigheter på arbeidsplassen på skolen, fortsetter Snyen.

– Regjeringens politikk går hardt utover unge. Regjeringen har ikke prioritert å skape flere sommerjobber til ungdom, de har svekket arbeidsmiljøloven og stemt ned at ungdom skal lære om arbeidsrettigheter på skolen. 

– Vi kommer til å fortsette kampen for å sikre at unges rettigheter ikke blir brutt, avslutter lederen.

Del denne saken