Boikott Israel, fritt Palestina!

Bilde foran muren i Betlehem. Andrine Hanssen-Seppola (Senterungdommen), Astrid Hoem (AUF), Alberte Bekkhus (Rød Ungdom) og Synnøve Kronen Snyen (Sosialistisk Ungdom). 

Like før jeg reiste til Palestina så ble Al Jazeera journalist Shireen Abu Akleh skutt av israelsk millitære. Hun og teamet hennes var synlig merket som presse, og hadde skuddsikker vest og hjelm. Likevel ble hun skutt i hodet. Overalt kunne jeg se plakater og malerier av Shireen. Palestinerne jeg møtte var alle i sorg over at en av dem som rapporterte om den økende volden fra israelsk politi og militære ble drept. 

Jeg fikk besøke flyktningleiren Aida i Betlehem hvor de kunne fortelle om hvordan de måtte bygge om FN-skolen som ligger der, slik at israelsk militære ikke lenger hadde fri sikt fra vakttårnet like ved. Fordi de opplevde at snikskyttere skjøt mot skolegården og klasserommene. En 13 år gammel gutt hadde blitt skutt og drept i flyktningleiren, og de ansatte fra FN fortalte ærlig om at de ikke har nok ressurser til å hjelpe traumatiserte barn.

I Hebron ser man hvordan ulovlige bosettere tar over den historiske byen bit for bit. I gamlebyen har nesten alle bodene på markedet blitt stengt av israelske myndigheter. Palestinere får ikke lov til å gå fritt rundt i sin egen by, mens jeg kunne gå forbi soldatene måtte vår palestinske venn bli stående igjen på andre siden. Palestinere har hengt opp netting over gatene i gamlebyen, så ulovlige bosettere ikke skal kaste stein ned på barn som leker i gata. Dessverre stopper ikke netting klorin og syre. 

I Øst-Jerusalem blir hele nabolag truet med utkastelse, selv om de har bodd der i over 50 år, er på palestinsk land, i boliger bygget til dem av FN. Israelske myndigheter presser ut palestinere, for så å bygge murer og checkpoints rundt dem. Barn skal ikke måtte krysse checkpoints for å komme seg til skolen. Barn skal ikke måtte oppleve å bli sikta på av soldater med maskingevær.

Dette er ikke en “konflikt” mellom to like sterke parter. Israel er okkupant, og Palestina er okkupert. Israel er en militær stormakt som har annektert et annet land. Palestinske aktivister sitter fengslet i israelske fengsler. Det eneste som kan føre oss nærmere fred og rettferdighet er at verdenssamfunnet slutter å akseptere okkupasjon og apartheid.

Boikott Israel, fritt Palestina!

Del denne saken