Forside Nyheter Hvorfor markerer vi 1. mai?

Hvorfor markerer vi 1. mai?

Første mai er dag for feiring av seirene vi i felleskap har vunnet. Men det er også en kampdag. For vi er ikke i mål.

 

På første mai feirer vi at samfunnet vårt har en sterk velferdsstat for alle og hvor alle i arbeid har arbeidsrettigheter. Landet vårt er bygget av et sterkt felleskap mellom vanlige folk som tok makt for å skape et mer rettferdig Norge ved å organisere seg. På grunn av dette felleskapet vant vi retten til å organisere oss og retten til å ha en lønn å leve av. Vi vant et tryggere arbeidsliv med lover som skaper rammer for eierklassens evige jag etter profitt. Vi vant 8 timers arbeidsdag og lik tilgang på utdanning for alle.

 

Men det vi tar for gitt i dag, kan være revet ned i morgen. Og i løpet av de siste årene ser vi at det samfunnet vi har bygget opp, igjen truet. Derfor er første mai i år også en kampdag.

 

Aldri før har fagforeningsknusere fått styre Norge. De rikeste får enorme gaver av regjeringen i form av skattekutt, mens regjeringen kutter i støtten til de svakeste. Det gir økte forskjeller som minker tilliten i samfunnet og gjør at færre har mulighet til å lykkes. Samtidig vil ikke regjeringen ha arbeidsrettigheter og fagorganisering på pensum i skolen, på tross av at mange unge møter i dag et urettferdig arbeidsliv hvor deres rettigheter blir brutt, uten at de vet det. Heldigvis har vi dager som første mai som marker vår kampvilje og felleskap. Vi sender et tydelig signal om at vi kommer til å vinne igjen.

 

Som sosialist er det ingen dag som er som første mai. Du føler på hele kroppen at vi er mange og sterke i vårt felleskap. Så ta til gatene på første mai og vi vil garantere en helt spesiell følelse av samhold og kamplyst.

 

Vi marker første mai vi fordi en rettferdig verden er mulig!

Del Hvorfor markerer vi 1. mai? på: