Forside Nyheter Heltidskultur, 6 timersdagen og grønn industri – dette lærte vi i Trøndelag

Heltidskultur, 6 timersdagen og grønn industri – dette lærte vi i Trøndelag

De siste fire dagene har vi vært en gjeng fra Sosialistisk Ungdom som har vært på fagpolitisk studietur. Vi har fått besøke gode bedrifter og hørt ulike innledninger om fagpolitisk arbeid. Grønn industri, 6 timers arbeidsdag og hvordan jobbe med fagpolitisk samarbeid lokalt har blant annet stått på agendaen.
Her er en kort oppsummering fra tre av besøkene:

Malvik kommune
I dag er det mange som tvinges til å jobbe deltid, og derfor sliter med å få hverdagen til å gå rundt. I Malvik kommune jobber de med å få på plass en heltidskultur i kommunaletjenester (barnehage, skole, sykehjem mm.).

I kommunen må man nå alle deltidsstillinger begrunnes før de lyses ut, og ledelsene i tjenestene må rapportere hver måned hva de har gjort for øke andelen heltid i kommunen.

I løpet av tre år har andelen heltidsstillinger økt med 20%. Dette har gitt positive ringvirkninger som at sykefraværet gått ned 22%. Kommunen har klart dette gjennom et målrettet samarbeid mellom ordføreren, ledelsene på arbeidsplasser og fagbevegelsen. Malvik viser oss at det er mulig å få opp andelen heltidsansettelser om vi prioriterer rett.


Tine Heimdal
Tine Heimdal innførte 6 timers arbeidsdag for 10 år siden. Arbeiderne får den samme lønnen, men jobber 20% mindre. Dette ble gjennomført som et 1-års prøveprosjekt etter tarifforhandlinger, men ble fast ordning etter at det viste seg å fungere veldig godt.

Gjennom samarbeid mellom ledelse og de ansatte fant man løsninger som økte produktivitet med 10 %, uten at kostnadene økte. I tillegg ble sykefraværet mer enn halvert, og livskvaliteten til de ansatte økte.

Arbeiderne, tillitsvalgte og ledelsen hos Tine Heimdal viser oss at: ikke bare er 6 timersdagen mulig, men den kan også være lønnsom for bedrifter.


Elkem Thamshavn
Thamshavn omsetter for en milliard kroner i året og har en produksjon som går på strøm fra ren norsk vannkraft. Hvert år produserer de 50 tonn scilicium og 25 tonn microsilicia. Dette brukes i alt fra batteri og solcellepaneler, til bakepapir og sjampo. På grunn av den høye kompetansen vi sitter på i Norge produserer Elkem med en kvalitet og produktivitet i verdensklasse.

Det Elekem lærer oss at det allerede finnes grønn norsk industri å være stolt av, nå må vi legge til rette for at vi kan få flere grønne industrieventyrer i fremtiden!

Del Heltidskultur, 6 timersdagen og grønn industri – dette lærte vi i Trøndelag på: