Forside Nyheter God sosialistisk jul og et revolusjonært nyttår

God sosialistisk jul og et revolusjonært nyttår

Klimaproblemet og urettferdigheten i verden er menneskeskapte problemer. Da er det oppmuntrende å vite at det er mennesker som kan løse dem.

Et samfunn for dem på toppen

2018 har vært et spesielt år. I sommer feiret vi utenfor stortinget at abortloven fylte 40 år, men bare noen måneder seinere måtte vi sammen demonstrere over hele landet for å forsvare denne loven. Erna Solberg viste at det er viktigere for henne å holde på makten enn å forsvare dagens abortlov.

Men ikke nok med det! I Norge har vi en regjering som ser på et samfunn der de som har aller mest får stadig mer. Det kan virke som om Erna Solberg har blitt inspirert av Robin Hood, men i stedet for å ta fra de rike og gi til de fattige så tar hun fra dem som har minst for å gi til dem som har aller mest fra før. Et samfunn der den underliggende tanken er at alle skal klare seg selv. Høyresidens samfunn er et samfunn for egoister.

Denne urettferdigheten i samfunnet er det de som har minst som taper på. Når boligprisene har seksdoblet seg siden 1993 – er det dem som ikke eier bolig som taper. Mens salget av luksusbiler i Norge skyter i været har også andelen barn i fattige familier gjort det samme. Over hundre tusen barn i verdens rikeste land vokser nå opp i fattige familier.

Noen tjener på urettferdigheten i verden. For samtidig som oljepilene peker oppover for næringslivet så peker også pilene for verdens klima oppover. Noen få mennesker blir veldig rike på å forurense mens vanlige mennesker må ta konsekvensene av klimaendringene. Dette er problemer som ikke kan løses med høyresidens egoisme, men som må løses med sterke fellesskap.

Urettferdigheten er global. En håndfull mennesker eier mer enn de fattigste fire milliarder menneskene i verden. Selv om verden aldri har vært rikere enn den er nå, kommer ikke resursene der det er behov for dem. FNs matprogram anslår at vi i dag produserer nok mat til å mette nærmere 12 milliarder mennesker, og allikevel sulter 1 av 8 i verden. Det mangler ikke på mat i verden, det mangler på rettferdighet.

Det betyr at behovet for sosialisme er større enn noen gang. Fordi vi kun har en klode å leve på og dagens økonomiske system, kapitalismen, har vist år etter år at den ikke evner å løse verdens problemer.

En annen verden er mulig

Sosialisme handler om å si tydelig at mennesker sine behov er viktigere enn behovet for å tjene penger. At det er viktigere å løse klimaproblemet enn å pumpe opp enda mer olje. At det er viktigere å sørge for at alle barn får en trygg barndom enn å gi skattelette til Norges rikeste arvinger. At det er viktigere at alle har en jobb å gå til enn å gi mer til dem som eier bedriften. At det er viktigere med medisiner til alle enn at noen skal tjene seg rik på å selge dyre legemidler. En verden der vi setter menneskets behov i sentrum.

Det er vi som skal endre verden. Historien til venstresiden viser at vanlige folk kan endre samfunnet når vi organiserer oss. Derfor blir 2019 året der vi skal fokusere mer på aktivisme, på å fagorganisere unge mennesker og vi skal drive valgkamp for å farge de norske kommunene røde og grønne.

Samtidig skal vi bygge en bevegelse av unge mennesker som ser at en annen verden er mulig. En verden der vi løser klimaproblemet samtidig som vi sørger for å minke urettferdigheten i verden. Vi skal arbeide for et sosialistisk samfunn. Et samfunn der vi tar vare på hverandre i fellesskap.

Julen er en tid for refleksjon og for å være med dem som er nær deg. Bruk den tiden på å la deg inspirere og lade batteriene. For 2019 blir året da vi skal mobilisere mennesker til kamp for en mer rettferdig verden. Fordi en annen verden er mulig!

Andreas Sjalg Unneland
Leder Sosialistisk Ungdom

Del God sosialistisk jul og et revolusjonært nyttår på: