Forside Nyheter Fredsnasjonens fall?

Fredsnasjonens fall?

Da jeg vokste opp var jeg stolt over at Norge på 17. mai og under fredsprisen feiret oss selv som en fredsnasjon. Skal jeg kunne forklare til mine barn en dag at Norge er en fredsnasjon, må det stilles strengere krav til dagens våpeneksport. Moral og etikk må bety mer enn norsk våpenprofitt.

Bare i løpet av fjoråret tjente Norge 41 millioner på salg av forsvarsmateriell til det totalitære regimet Saudi-Arabia. Dette skurrer i bildet av Norge som en fredsnasjon, for hvordan kan vi være en frednasjon om vi eksporterer bomber, granater, tanks og annet militærutstyr til et totalitært regime?

Saudi-Arabia er kjent som et av de verste regimene på bevisst å bryte menneskerettighetene, ifølge Amnesty International. 146 henrettelser ble gjennomført i fjor, hvor de fleste skjedde ved halshugging. De som snakker høyt om menneskerettigheter blir belønnet piskeslag og lange fengselsstraffer.

Regimet i Midtøsten er rangert som et av de mest undertrykkende regimene i verden. Grundige rapporter om en ekstrem undertrykkelse av kvinner og religiøse minoriteter både i praksis og i lov. Pressefriheten er også et fremmed fenomen i regimet, dette ble nylig illustrert av det mye omdiskuterte Khashoggi-drapet. Allikevel fortsetter Norge, fredsnasjonen, å eksportere militærutstyr for flere millioner hvert år.

Saudi-Arabia leder i dag en militærkoalisjon mot den lokale sjiamuslimske befolkningen i Jemen. Torsdag 25. oktober kunne Dagbladet melde om hvordan konflikten har ført til at 14 millioner står i fare for å dø av sult. FN varsler om at denne konflikten er nå verdens største humanitære katastrofe.

Om Norge skal være en fredsnasjon kan vi ikke selge våpen til et regime hvor folk blir dømt for å kjempe for menneskerettigheter. Et regime som kjører over innbyggerens rettigheter og bomber i naboland.

Dessverre er ikke Saudi-Arabia et enkelttilfelle, men en del av et større bilde. I Thailand har militæret tilrøvet seg makten i landet etter et vellykket kupp i 2014. En fredsnasjon ville stoppet våpeneksporten sin til regimet umiddelbart når militæret tar over styringen og undertrykker folket, men akkurat det motsatte har skjedd. For i løpet av fem år har Norge solgt militærmateriell til regimet for svimlende 988 millioner norske kroner.

Dagens situasjon vitner om en våpeneksport ute av kontroll eller uten moral. Når salg av våpen til landene toppet seg i fjor er det et stort faresignal. Det er på tide å ta handling, å ta en kursendring. Da jeg vokste opp var jeg stolt over at Norge profilerte seg som fredsnasjon, om vi gjør noe med våpeneksporten kan vi være stolte av det til barna våre uten å holde dem ute av lyset.

Vi er mange som ønsker at Norge skal være en fredsnasjon. På regjeringens sider står det «Siden starten av 90-tallet har Norge opparbeidet seg en posisjon som fredsmekler og fredsnasjon i det internasjonale systemet (…)». Om dette ikke bare skal være ord, må regjering ta grep. En fredsnasjon kan ikke selge våpen til regimer som bryter menneskerettighetene overfor egen og andres befolkning.

Tidligere i år stoppet Tyskland sitt salg, og vurderer også nå sin relasjon med Saudi-Arabia på nytt. Skal vi fortsette å kalle oss en fredsnasjon kan vi ikke la penger rå når det kommer til eksport av militærutstyr til totalitære regimer. Vi må ta innover oss konsekvensene av vår eksport.

Tiden er moden for å ta vare på fredsnasjonen Norge og stramme inn på hva vi tjener penger på

Balder Alvær Olafsen
Faglig leder 

Del Fredsnasjonens fall? på: