Forside Nyheter Det farlige hatet

Det farlige hatet

Vi må aldri glemme historien og vi må aldri glemme hvor farlig hat kan være.

Hets og hatkriminalitet er en trussel mot demokratiet og samfunnet vårt, og det ødelegger folk sine liv. Politiet oppgir at antall anmeldelser om hatkriminalitet er mer enn doblet de siste fem årene, og politiet forventer at det vil fortsette å øke. Jeg bekymrer meg over utviklingen og er sjokkert over holdningene som kommer frem.

For to uker siden i Kristiansand ble 17 år gamle Håvard slått ned da han skulle ta bussen hjem på kvelden. “Jælva homse” hørte han, så kom knyttneven. Han fortalte også at han hadde opplevd baksnakking og stygge blikk før. Venninnen hans Sol skrev om hendelsen på facebook, og mottok i etterkant av det både telefoner og meldinger med trusler.

Mengden hets Lan Marie Nguyen Berg fikk etter nyheten om at hun ventet barn var sjokkerende. Dagbladet har oppgitt at de har måttet utestenge 20 brukere fra deres kommentarfelt, fordi hetsen de kom med var så grov. Det er bra at avisene har begynt å ta redaktøransvar på alvor og følger med på hva som skrives av kommentarer på nett. Likevel skal det ikke være sånn at de som ytrer seg offentlig må tåle å stå i så mye hets.

Nyheten om at Oslos varaordfører, Kamzy Gunaratnam, skal lede 17. mai komitéen i Oslo, provoserte mange. Mest debatt skapte kommentaren til Inger-Marie Ytterhorn, FrP-veteran og tidligere medlem av Nobelkomiten, om at en med “kronisk norsk bakgrunn” var best skikket til å lede komitéen. Heldigvis har kommentaren møtt svært mye motstand; også Siv Jensen har tatt avstand fra kommentaren og sagt at den er grov og langt over streken.

I Østlandets blad forrige uke kunne man lese om Johannes (16) fra Spydeberg som hetses grovt på sosiale medier. Han blir blant annet kalt et misfoster og blir bedt om å drepe seg selv. Moren hans frykter å finne ham hengende i et tau. Det er så forferdelig at jeg ikke har ord.

Mobbeombudet i Oslo, Kjerstin Owren, har bedt voksne skjerpe seg. Det er vi voksne som setter standard for barn og unge for hvordan man omtaler hverandre. Mobbeombudet oppgir at hun får mange henvendelser fra barn og unge som opplever grov hets og mobbing på nett. Vi vet at netthets og mobbing preger hverdagen til mange barn og unge i Oppegård, og vi vet at barn i Oppegård har tatt sitt eget liv på grunn av det.

Heldigvis tar de fleste avstand fra slik hets, men det skal ikke være sånn at hets er noe man må forvente hvis man ytrer seg offentlig, eller bare ved å være den man er. Vi må stå opp mot kvinnefiendtlige, rasistiske, homofobe og andre hatefulle ytringer. Sammen må vi ta kampen for et inkluderende samfunn der alle har like muligheter, uansett legning, kjønn, religion eller hudfarge.

9. november i år var det 80 år siden krystallnatten. Krystallnatten markerer natten i 1938 da 1400 synagoger ble brent, 7500 butikker ble vandalisert, 91 jøder ble drept og 30.000 mennesker ble ført til konsentrasjonsleir. Vi må aldri glemme historien og vi må aldri glemme hvor farlig hat kan være.

Synnøve Kronen Snyen 
1. nestleder Sosialistisk Ungdom

Del Det farlige hatet på: