Forside Nyheter Regjeringens skattefest blir studentenes gjeldskrise!

Regjeringens skattefest blir studentenes gjeldskrise!

For en måned siden kom studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHot). Resultatene var nedslående. Hver fjerde student har alvorlige psykiske symptomplager, og det er mye høyere enn hva undersøkelsen viste i 2010 og 2014.

Under fremleggelsen av SHoT snakket alle, inkludert forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, om at vi trenger tiltak og løsninger. I går kom svaret fra regjeringen, de vil at 15 prosent av stipendandelen skal gis etter fullført grad. Hvis du ikke fullfører graden din, skal du få mer gjeld.

Leder i Sosialistisk Ungdom er sjokkert over regjeringen.

-Jeg trodde nesten ikke det var sant. At regjeringen den ene uken får tall som viser en skremmende utvikling hos studentene sin psykiske helse og rett etterpå servere studentene en ny økonomisk bekymring. Hvis målet er å få flere studenter til å fullføre utdanningen sin, så trenger man tiltak som gir studenter bedre oppfølging på studiestedet.

Forslaget til regjeringen vil føre til at det straffer økonomisk å bytte studieprogram, selv om du studerer fulltid og tar alle eksamenene du skal.

-Vi vet at rådgivningstjenesten rundt omkring i Norge er svært dårlig og det er vanskelig å vite hva man skal studere. Å straffe folk økonomisk for at de ikke vet hva de vil bli før de i det hele tatt har prøvd å studere er absurd.

Studiestøtta er langt under fattigdomsgrensen, og i følge tall fra SSB så må 1 av 5 jobbe så mye at det går utover studiene.

Over halvparten av studentene sliter med å få endene til å møtes økonomisk. Det studentene trenger er et realt løft i studiestøtten, ikke trusler om kutt og mer lån til dem som finner ut at de vil studere noe annet. Dette er skivebom fra regjeringen.

-Dette går inn i rekken av smålige kutt fra regjeringen og de blåblå sender regningen til studentene. Erna og Siv har tidligere økt rentene på studielånet og nå vil de straffe dem som velger feil studium. Regjeringens skattefest blir studentenes gjeldskrise.

Andreas Sjalg Unneland Foto: Jantra Hollum

Del Regjeringens skattefest blir studentenes gjeldskrise! på: